Thursday, January 14, 2016

Macrou afumat la cuptor


Am crescut într-un orăşel mic, aproape la ţară, unde ai mei părinţi creşteau găini, porci şi curci. Acum au doar găini, însă afumăturile de porc nu le lipsesc iarna, mai ales în preajma sărbătorilor, când în toate curtea şi în casă, se răspândeşte un miros îmbietor de fum de lemne. De câţiva ani încoace au început să afume macrou şi pui, pe lângă tradiţionalii cârnaţi, caltaboşi, tobă etc.

Rezultatul noilor afumături este de tipul "îţi plouă în gură numai când te gândeşti". La fel cum este şi acest macrou, de la socrii mei, şi ei împătimiţi ai preparatelor din carne. Acesta se poate consuma şi ca atare sau se poate da un plus de savoare cu trei ingrediente simple.

Se poate încerca şi cu macrou afumat din supermarket.

La una bucată macrou am folosit :
- două linguri de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
- un căţel de usturoi 
- câteva fire de mărar

Cum am procedat:
Am făcut un amestec din zeama de lămâie, usturoiul zdrobit şi mărarul tocat, le-am frecat bine şi am uns macroul pe interior cu pasta obţinută. Data viitoare voi încerca şi pe dinafară, să văd ce iese :)

Nu am adăugat sare deoarce peştele era deja sărat.

Mai departe, l-am înfăşurat în folie de aluminiu şi l-am dat la cuptor pentru 15 minute la foc mic, cât să se pătrundă şi să prindă aroma dorită.


L-am servit cald alături de o mămăliguţă aburindă, ca la mama acasă.

Spor şi poftă bună!

Izabela

2 comments: